Det nya Slussen

Att Stockholms alla invånare har en åsikt om Slussen och hur de tycker ombyggnaden ska gå till är en sanning som alla kan slå fast vid. Om det ska bli grönska och en oas man kan andas ut på, eller om det ska bli en futuristisk plats med trendiga butiker och bara rå mat. För att njuta av gamla Slussen bör man ta in på ett av de många hotell ochvandrarhem vid Slussen. Som Stockholmsbo är det alltid en annorlunda känsla att bo på hotell i sin hemstad och som turist är det ett perfekt läge att bo vid Slussen då det är nära till Gamla stan, bra shopping med många vintagebutiker på Södermalm och sedan ett stenkast in till centrum och lite dyrare shopping på Biblioteksgatan. Slussen är en bra utgångspunkt och sedan är det bara att snurra, peka och gå åt det håll du pekar åt.

Evighetsprojketet

När kommer Slussen att bli klart är en fråga många av oss ställer sig. Denna fråga har mer eller mindre varit på tapeten i några decennier nu. Att bygga om slussen kommer innebära att trafikkarusellen försvinner och det byggs en ny bro mellan Gamla stan och Södermalm samt en helt ny bussterminal. Sedan är det att bygga butiker och affärer som ska locka alla i smaken. Men, det har blivit till ett evighetsprojekt då överklagan läggs på överklagan och nu gapar mycket av Slussens affärsliv tomt då hela Gallerian har fått utrymmas för rivning. I SvD kan man läsa frågor och svar angående projektet och hur länge vi kommer behöva vänta är en spännande fråga att få svar på:

”I mars 2013 kan allt vara över om Stockholms stad nekas prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen. I så fall krävs troligen ett ”omtag”. Men om prövning tillåts faller domen först nästa höst. En annan viktig rättsprocess är hela Mälarens vattenreglering som nu försenas. Nya Slussen kan inte få någon vattendom – vattenmiljötillstånd – utan laglig detaljplan. Osäkerheten om ytterligare en detaljplan kvarstår – den om bussterminalen under Katarinaberget –som ännu inte har prövats ens på Länsstyrelsenivå.”

När allt är klart kommer vi se tillbaka på denna tid och minnas den både med värme och med kyla.