Stockholm Marathon 2015

I Stockholm finns mycket att se, men något som varje år blir en riktig folkfest – det är Stockholm maran som går av stapeln i slutet av maj varje år. Men det är inte alla år som vädergudarna är på löparnas sida, och det kan man verkligen säga att de inte var detta år i alla fall!

löpare vit bakgrundAtt besöka Stockholm finns många anledningar till. Kanske ska du hit med jobbet på konferens, med familjen på semester eller så har du ett annat syfte att besöka vårt vackra lands huvudstad – och kanske är det just Stockholm Marathon som du vill hit för att se. Sanningen är ju faktiskt att denna mara lockar besökare från hela världen och fokus blir oftare på folkfest än löpartävling – om det är bra väder vill säga.

Mara med dåligt väder

Visst är det så att det inte alltid är strålande solsken under Stockholm Marathon, till exempel skriver SvD att under maran för tre år sedan så var det över 6 000 löpare bröt eller dök aldrig upp för att tävla. Anledningen? Regnet vräkte ner och temperaturen höll sig under 5 grader, inte superhärligt med andra ord. Och nu i år var situationen liknande, och det var flera meteorologer som varnade inför lördagens lopp. Prognoserna visade stora mörka moln med temperaturer någonstans mellan tio grader – vilket kort sagt betydde att såväl deltagare som åskådare borde lagt detta på minnet inför sprinten. Men kyla är egentligen inte det värsta för löparna. Till exempel sa Stockholm Marathons presschef Lorenzo Nesi till SvD att det faktiskt är värre för löparna att springa i värme än vad det är att löpa i omkring tio grader, och att man i regn ska se till att ha med sig torra ombyteskläder som man kan byta till snabbt efter målgång. Dock som åskådare är det bäst med varma kläder och regnkläder – det är aldrig skönt att stå helt still i flera timmar!